Cartea, un suflet mereu deschis
Bunicul îmi spunea adesea: Sfântă-i cartea, dar şi sufletul omului. Şi sfinte parcă i-au rămas vorbele. El mi-a insuflat iubirea pentru carte şi mi-a explicat de ce aceasta are o importanţă covârşitoare. Cartea îţi va deschide ochii, dar nu uita să îţi deschizi şi sufletul, mă sfătuia cu înţelepciune.
Iar azi, după multe experienţe şi lectură, mă întorc la vorbele bunicului. De fiecare dată când deschid o carte îmi deschid şi sufletul. Timpul se măsoară prin cunoaştere şi iubire. Cărţile sunt cunoaştere. Noi trebuie să fim iubire. Să dezlegăm tainele cărţilor cu sufletul. Oricât am citi şi am studia, dacă nu există lumină în noi, cunoaşterea e zadarnică. Cea mai frumoasă cunoaştere este cea a profunzimilor. Şi doar sufletul o poate atinge.
Când vine vorba de carte, mă gândesc atât la educaţie, cât şi la lectură. În ceea ce priveşte învăţătura, am întâlnit mulţi intelectuali fără suflet, dar şi oameni simpli de o rară frumuseţe interioară. Totuşi, asta nu înseamnă că trebuie să mizăm doar pe suflet şi caracter. E drept că ele sunt în vârf , dar şi cartea ne ridică la anumite înălţimi şi ne aduce mari beneficii. Cei 7 ani de acasă nu vin din cărţi, dar anii cei îi preced au o cerinţă primordială: studierea. Şcoala nu produce nici talente, nici oameni cu suflet deosebit. Însă ea ne şlefuieşte abilităţile, ne responsabilizează, ne deschide noi orizonturi şi ne pregăteşte un viitor mai bun. Orice formă de educaţie este fundamentală. Dar să nu uităm de auto-educaţie. Tot ce înveţi în şcoală trebuie să reverşi în această lume într-un mod respectabil. Să deţii principii şi valori bine conturate şi să fii mereu în slujba frumosului.
Să vorbim şi despre şcoala vieţii. Unii spun că este cea mai importantă şi se bazează doar pe ea. Nu pot să îi contrazic în totalitate. Sigur că viaţa este un profesor şi ne învaţă multe, dar de fapt învăţăm din experienţe şi devenim mai puternici. Această luptă numită viaţă ne poate aduce multe învăţăminte, dar nu şi cultură. Ne poate deştepta, dar nu şi culturaliza. Orice talent deosebit are nevoie de artă şi cultură pentru a progresa. Materii care lipsesc de la această “şcoală”. Dacă este cea mai importantă, atunci ar trebui să ne îndrumăm fiii şi nepoţii astfel: Draga/ dragul meu/mea, nu e nevoie să studiezi, tu trebuie doar să fii descurcăreţ şi să ai şcoala vieţii. Asta contează. Dar ar fi o greşeală cumplită, nu? Adevărul este undeva la mijloc şi poate fi explicat frumos astfel: Draga/dragul mea/ meu, trebuie să înveţi pentru a reuşi în viaţă, dar ia aminte şi din tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. Cred că aceasta este îndrumarea corectă. Până să ne fie viaţa profesor, avem nevoie şi de alţi dascăli. Şi, mai cu seamă, de cărţi.
În ceea ce priveşte lectura, consider că este o altă cerinţă fundamentală pentru a progresa şi a ne lumina. Şi, poate, cea mai frumoasă pasiune. Nu există cărţi morale sau cărţi imorale. Cărţile sunt bine scrise sau prost scrise. Asta e totul, spunea Oscar Wilde. Şi ce înseamnă cărţi bine scrise? Aici e o problemă subiectivă deoarece suntem diferiţi şi asimilăm diferit expresia bine scris. Eu cred că sunt acelea în care autorul a reuşit să pătrundă în universul tău interior şi să îţi transmită un mesaj puternic. Nu a rămas doar o semnătură pe copertă, ci a trecut dincolo de filele cărţii. Prin originalitate, profunzime, înţelepciune şi har. Sunt acele cărţi după a căror lectură realizezi că eşti mai bogat lăuntric. Că ai învăţat ceva, că te-ai regăsit în paginile lor şi te-ai redescoperit. Că te-ai identificat cu autorul. Şi asta se întâmplă când el scrie cu har dăruind şi celoralţi din lumina lor interioară. Scriitorul are o misiune importantă. Aceea de a transmite şi a dărui. De a scrie eternitate. De a se detaşa de el şi de a crea stări în care să se regăsească şi redescopere şi alţii. Şi, pentru că suntem diferiţi, ne alegem cărţi diferite şi scriitori diferiţi.
Depinde de noi şi de construcţia noastră interioară ce cărţi alegem să citim. De stările noastre interioare şi de ceea ce dorim să descoperim. Aşa cum ne alegem prietenii, aşa trebuie să ne alegem şi cărţile. Cu mare atenţie. O carte din care nu înveţi nimic înseamnă timp pierdut. Iar timpul este nepreţuit. Fiecare carte bună în care pătrundem cu sufletul ne îmbogăţeşte. Este una din cele mai frumoase maniere de a evada din tristeţile şi grijile cotidiene. Dar şi o bună terapie pentru suflet.
Iată o definiţie completă dată de Barbara Tuchman: Cărţile sunt purtători ai civilizaţiei. Fără cărţi, istoria este tăcută, literatura toantă, ştiinţa schiloadă, gândurile şi imaginaţia în repaos. Într-adevăr, fără cărţi ne depărtăm de lumină, frumuseţe şi adevăr. Ne depărtăm de artă şi profunzime. Şi, mai presus de toate acestea, ne depărtăm de noi înşine.
Oamenii ne pot dezamăgi uşor, însă cărţile cred că nu o vor face niciodată. Ele ne vor lumina gândirea şi interiorul. În ele trebuie să regăsim frumuseţea şi adevărul. O carte extraordinară care vine de la un gânditor remarcabil este o corabie a gândirii, plină la refuz cu adevăr şi frumuseţe, spunea Theodore Parker şi îi susţin cu convingere ideea.
Astăzi se scrie foarte mult şi, din păcate, puţine cărţi sunt calitative. Nu tot ce vede lumina tiparului iese şi din tipare. Însă avem de unde alege. Cărţi frumoase şi bune ne-au rămas. S-a diminuat însă dorinţa de a lectura. Şi, odată cu ea, ne-am rătăcit şi noi. E nevoie de conştientizare şi întoarcere la frumos. E nevoie de regăsire. Iar pentru a ne regăsi pe noi înşine, a ne purifica şi a ne redescoperi, trebuie să ne întâlnim cu cartea. Acest unic adăpost unde ne putem odihni simţurile şi atinge profunzimi nebănuite.
Eseul face parte din volumul Rătăciri şi regăsiri.
Dacă v-a plăcut acest eseu mai puteţi citi şi Vindecarea prin artă.
Petre Constantin
30 ianuarie 2019 @ 19:50
Superb, minunat! Felicitări, Alexandra!
Mulțumesc !
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 19:51
Mulțumesc mult pentru lectură și aprecieri. Mă bucur că vă place eseul. Seară liniștită să aveți.
Petre Constantin
30 ianuarie 2019 @ 19:52
Alexandra Mihalache , multumesc, seară frumoasă!
Geta Gîdea
30 ianuarie 2019 @ 19:52
Înțelepte vorbe !Prețuirea şi respectul meu bunicului şi dumneavoastră! Seară minunată !
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 20:10
Vă mulțumesc din suflet pentru lectură și aprecieri. Seară liniștită să aveți.
Liliana Dumitru
30 ianuarie 2019 @ 19:53
Oamenii care au dragoste de carte, sunt oameni cu suflet frumos. Iubesc oamenii care s-au slefuit prin citit si care au aprofundat lecturand. Scoala vietii,nu face decat a experimenta din ceea ce am invatat citind. Seara minunata sa aveti.
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 20:12
Sunteți minunată și vă îmbrățișez cu drag. Cele mai frumoase gânduri.
Elena Bidirean
30 ianuarie 2019 @ 19:59
Minunat! O seara frumoasa!
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 20:10
Mulțumesc mult. Cele mai frumoase gânduri.
Mihaela Șerban
30 ianuarie 2019 @ 20:02
Rar mi s-a intamplat ,sa intanesc un om asa ca tine ,cu o capacitate de a scrie atat de frumosa,o gandire atat de libera,de a pune punctul pe i.Felicitari ptr ceea ce faci.I-mi esti tare draga,desi nu te cunosc personal.
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 20:11
Vă mulțumesc din suflet pentru aprecieri. Seară liniștită să aveți și vă mai aștept cu drag pe blog să citiți și alte articole și poezii.
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 20:11
Iulia Hututui
30 ianuarie 2019 @ 20:05
Frumose vorbe v-a spus bunicul!!! Cînd ești bătrîn și vrei să ai creierul tînăr și să nu moară să tii ocupat și să citești cît mai mult ,asa este.Va urez o seară minunată și succes !!!.Să ne încîntați cu versurile frumoase!!!!♥️♥️♥️
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 20:11
Vă mulțumesc mult și vă îmbrățișez. Seară liniștită să aveți. Mă bucur că vă place eseul.
Iulia Hututui
30 ianuarie 2019 @ 21:01
Alexandra Mihalache Multumesc, ???
Paduroiu Carmen
30 ianuarie 2019 @ 20:08
Minunat eseu…Un regal…??
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 20:11
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 20:11
Mulțumesc mult, suflet frumos. Seară liniștită să aveți.
Liliana Corbos
30 ianuarie 2019 @ 20:19
Intelepciunea omului cu har si carte!
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 21:01
Vă mulțumesc din suflet pentru aprecierea eseului. Seară liniștită să aveți.
Mioara Croitoru
30 ianuarie 2019 @ 20:25
Numai un om cu har divin , poate reda asa de frumos dragostea pentru lectura
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 21:52
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 21:52
Mulțumesc, suflet frumos.
Mioara Croitoru
30 ianuarie 2019 @ 20:27
Sunteti o minune ! Un eseu minunat , ca si sufletul care ne incanta zi de zi ! Felicitari !
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 21:00
Vă mulțumesc din suflet. Mă bucur că vă place eseul. Seară liniștită să aveți.
Mioara Croitoru
30 ianuarie 2019 @ 21:06
Alexandra Mihalache Va imbratisaz cu drag ! O seara si o noapte binecuvantata !
Mioara Croitoru
30 ianuarie 2019 @ 21:06
Doinita Jaba
30 ianuarie 2019 @ 21:07
Un minunat eseu ! Felicitari !❤️????
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 22:11
Mulțumesc mult. Vă pup cu drag și vă îmbrățișez.
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 22:11
Mă bucur că vă place eseul și vă mai aștept cu drag pe blog să citiți și alte articole și poezii.
Gabi Visan
30 ianuarie 2019 @ 21:24
Oamenii cu drag de carte sunt oameni cu suflet mare, oameni deosebiți, pe care-i prețuiesc și-i stimez nespus de mult! Pentru mine, tu ești comoara sufletului meu, pe care o am cu mine mereu și pentru care mă simt, „bogată”, ești cea mai mare bucurie pentru mine… Îți mulțumesc că exiști si-mi aduci în casa sufletului meu: lumină, frumusețe și multă înțelepciune! Felicitări
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 21:51
Sunteți minunată și vă îmbrățișez cu drag. Mulțumesc mult pentru lectură și aprecieri. Seară liniștită să aveți.
Lena Lako
30 ianuarie 2019 @ 21:51
Felicitări! O seara frumoasă,noapte bună! Aștept următoarea postare
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 22:11
Mulțumesc mult, suflet frumos. Seară liniștită să aveți.
Geta Pereteatcu
30 ianuarie 2019 @ 22:37
Un bunic de toată isprava, il felicit din inimă și pe tine te ador pentru tot ce ești: sensibilă, matură, profundă. Citesc cu mare drag tot ce scri și imi umpli sufletul de liniște și frumos, MULȚUMESC!
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 23:36
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 23:37
Sunteți minunată și vă îmbrățișez cu drag. Din păcate, bunicul nu mai e din 2000. Dar mi-a lăsat multe sfaturi înțelepte. Cele mai frumoase gânduri.
Duma Mariana
30 ianuarie 2019 @ 22:39
Foarte frumos ai adus în discuție problema educației, a culturii. Nu văd viața fără cărți. Bogăția unui om este cultura. Felicitări, Alexandra!
Alexandra Mihalache
31 ianuarie 2019 @ 13:20
Mulțumesc mult pentru lectură și aprecieri. Cele mai frumoase gânduri.
Tita Pop
30 ianuarie 2019 @ 23:19
Frumos,inteligent spus si adevarat…
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 23:36
Vă mulțumesc mult, suflet frumos. Vă pup cu drag și vă îmbrățișez.
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 23:36
Tita Pop
30 ianuarie 2019 @ 23:37
Margit Toth
30 ianuarie 2019 @ 23:33
Tu pentru mine ești lumină, frumusețe,înțelepciune…felicitări pentru acest minunat eseu! Ești o binecuvântare pentru noi!
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 23:38
Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 23:38
Mulțumesc mult, suflet frumos. Vă pup cu drag și vă îmbrățișez. Toate gândurile mele frumoase.
Emir Nuran
30 ianuarie 2019 @ 23:56
Sînteți o persoana deosebita din toate privințele si cu o inteligenta ieșită din comun.Personal va admir mult si va multumesc din inima pentru tot ce faceti si postat. Va doresc noapte buna !
Alexandra Mihalache
31 ianuarie 2019 @ 1:24
Vă mulțumesc mult și vă doresc multă sănătate.
Mirela Radici
31 ianuarie 2019 @ 15:48
Câtă înțelepciune ai !Te admir cu toată sinceritatea!
Alexandra Mihalache
31 ianuarie 2019 @ 17:32
Vă mulțumesc din suflet pentru aprecieri. Cele mai frumoase gânduri.
Carmen Mihalcea
31 ianuarie 2019 @ 16:49
Bravo!pt frumoasa amintire!
Alexandra Mihalache
31 ianuarie 2019 @ 17:33
Mulțumesc mult pentru lectură și aprecieri și vă mai aștept cu drag pe blog să citiți și alte articole și poezii.
Ana Elena Vasiu
31 ianuarie 2019 @ 21:06
„Nu tot ce vede lumina tiparului iese din tipare.” -Alexandra Mihalache-
Extraordinardinar materia!
Felicitări Alexandra Mihalache!
Alexandra Mihalache
31 ianuarie 2019 @ 21:13
Alexandra Mihalache
31 ianuarie 2019 @ 21:13
Mulțumesc mult pentru lectură și aprecieri și vă mai aștept cu drag pe blog să citiți și alte articole și poezii. Seară liniștită să aveți.
Ion Petreus
19 februarie 2019 @ 19:13
Un eseu scris impecabil,profesionist ,gingaş,cu mult suflet ca tot ce este marca Alexandra..Bucurie…
Alexandra Mihalache
20 februarie 2019 @ 13:52
Mă bucur că vă plac şi eseurile mele. Cele mai frumoase gânduri.
Cuvântul, lumină sau întuneric — Alexandra Mihalache
29 martie 2019 @ 19:31
[…] Dacă v-a plăcut acest eseu mai puteţi citi şi Cartea, un suflet mereu deschis. […]