Vindecarea prin artă
Arta este valoarea în care investim cu iubire şi din iubire pentru frumos. Totodată, cred că arta înseamnă purificare şi vindecare. Aşa cum iubirea îţi purifică fiinţa şi îţi vindecă rănile sufleteşti, tot astfel acţionează şi arta prin puterea sa binefăcătoare. Mesajul pe care îl transmite este de o rară frumuseţe şi profunzime nemărginită. În braţele artei se odihnesc toate frumuseţile universale. Şi ele au un mesaj important. Literatura- îndeosebi poezia, muzica, pictura, sculptura, grafica, dansul şi teatrul sunt doar câteva măiestrii cu care arta îţi demonstrează că îţi poţi purifica sufletul în cel mai sublim mod. Trebuie doar să te laşi purtat de farmecul ei.
Mai cred că arta este strălucirea care luminează în obscuritate, astfel o defineam în volumul de aforisme Între expresie şi adevăr. Asta pentru că eu o consider o formă divină de strălucire care îţi mângâie sufletul şi rănile.
Cartea este adăpostul în care oamenii îşi odihnesc simţurile, iar o carte bună este precum o punte către soare. În filele unei cărţi poţi descoperi frumuseţi nebănuite. Prin lectură păşeşti pe cărări luminoase ale artei şi ţi se deschid orizonturi senine. Cartea este dovada ca arta are un cuvânt greu de spus în vindecarea ta. Şi aici mai cu seamă cred că vorbim de genul liric. De versurile care izvorăsc dintr-un suflet şi se aştern sub ochii tăi având ca menire să te transforme şi să te purifice.
Poezia este muzica sferelor înalte. Ea deschide ferestrele cerului şi vindecă efemeritatea. Iată cum poezia este o artă de nivel înalt, în ea împletindu-se atât arta cuvântului cât şi cea a muzicii. Poezia are muzica ei, de fapt ea oglindeşte muzica noastră interioară. Citind poezie îţi poţi purifica sufletul pentru că vei descoperi Lumina din cuvânt, iar aceasta este un adevărat balsam pentru inimi. Prin poezie te vei redescoperi, vei simţi linişte şi îţi vei hrăni sufletul în cel mai sănătos mod. Chiar şi Chopin poate fi numit poet fiindcă în compoziţiile sale muzicale este o poezie de o sensibilitate nemărginită. Aşa cum spunea Adrian Păunescu: “Şi restul e numai Chopin şi tăcere.”
Să zugrăveşti prin umbre o lumină
Iar din lumini să şlefuieşti o umbră
E arta pură, forma ei divină,
Şi arta niciodată nu e sumbră.
Muzica este un simbol. Ea îţi va aduce atât relaxare şi linişte, cât şi purificare interioară. Este o altă manieră de a te redescoperi şi vindeca sufleteşte. Muzica are un farmec aparte, iar dacă o laşi să te mângâie, vei afla că în ea se ascund mari putere binefăcătoare. Ea ne reprezintă într-un anume mod. Alege genul de muzică în care te regăseşti, care consideri că te reprezintă şi îţi reflectă starea interioară şi vei simţi cum te eliberează de multe nelinişti. În muzică sentimentele devin note muzicale. Ele vibrează în acord cu sufletul tău, te înalţă, te alină sau te poartă pe căi luminate. Şi sentimentele au sunete şi e frumos să îţi laşi sufletul să cânte.
Vioara şi pianul sunt simboluri. De multe ori le descoperi şi în poezie unde dau naştere unor metafore sublime. Sunetul viorii şi al pianului sunt unice. E o dovadă vie că sentimentele au glas. Fiecare instrument muzical are farmecul său, trebuie doar să te dedici lui şi să transmiţi un mesaj frumos altor suflete care caută liniştea şi purificarea sau pur şi simplu să fii tu acel suflet care se purifică prin frumuseţea muzicii.
Un tablou poate fi expresia unei trăiri. Dar şi trăirile sunt un tablou: cel al inimii. Pictura este o altă manieră rafinată prin care arta îţi transmite un mesaj şi prin care artiştii reuşesc să ajungă la sufletele noastre. Într-un tablou se ascund sentimente, gânduri, emoţii şi profunzimi, toate acestea se îmbracă în lumini, culori şi umbre pentru a deveni artă pură. Dar şi pentru a-ţi ajuta sufletul să se purifice. O terapie pe care o recomand cu încredere.
Se-mbracă albul doar în întuneric
Şi se dezbracă negrul de asprime,
Penelul artei este unul sferic
Iar arta doar un joc de limpezime.
Pictorul este artistul care dezveleşte culoarea imaginaţiei având imaginaţia culorii. Şi nu numai. El dezveleşte sub ochii tăi o lume fascinantă în care vibrează şi poezia şi muzica. Vei regăsi în picturi toate frumuseţile universale, de la peisaje, chipuri şi sentimente, până la cele mai adânci mistere îmbrăcate în culori sau şlefuite în lumini într-un joc unic de limpezime.
Nu uita de dans, teatru şi film. Şi acolo artiştii îţi transmit emoţii, sentimente, linişte şi mesaje deosebite. Prin dans te relaxezi, tinzi spre alte înălţimi şi afli că fiecare pas poate da o formă trăirii. Mai sunt şi piese de teatru şi multe genuri de filme din care poţi alege pentru a te relaxa şi a-ţi mângâia sufletul. Actorii au şi ei un rol important pe scena artei şi trebuie să îi preţuim şi să pătrundem în ceea ce ei ne oferă cu atâta dăruire.
Câteodată ai nevoie doar de o privire care să îţi mângâie rănile. Iar arta te priveşte mereu cu iubire şi emoţii vindecătoare. De aceea trebuie să îi laşi privirea să te purifice şi să te adânceşti în reverie pentru a te redescoperi.
Eseul face parte din volumul Rătăciri şi regăsiri
Dacă v-a plăcut mai puteţi citi Artă şi cer.
Tablou reprezentativ articol realizat de artistul Mihai Catruna
Poezia din noi — Alexandra Mihalache
21 martie 2018 @ 19:32
[…] Dacă v-a plăcut acest eseu, mai puteţi citi Vindecarea prin artă. […]
Sănătatea, una din marile avuţii — Alexandra Mihalache
2 iulie 2018 @ 18:30
[…] Dacă v-a plăcut acest eseu, mai puteţi citi şi Vindecarea prin artă. […]
Cartea, un suflet mereu deschis — Alexandra Mihalache
30 ianuarie 2019 @ 19:41
[…] Dacă v-a plăcut acest eseu mai puteţi citi şi Vindecarea prin artă. […]
Simţul umorului, terapia celorlalte simţuri — Alexandra Mihalache
1 iunie 2019 @ 19:20
[…] Dacă v-a plăcut mai puteţi citi Vindecarea prin artă. […]