Sănătatea, una din marile avuţii

Sunt doi medici pe care nimeni nu îi egalează în tratamente. Un cardiolog specializat în suflete şi dragoste şi un psiholog specializat în purificarea raţiunii prin credinţă. Trupul are nevoie de terapiile lor pentru a cunoaşte adevărata sănătate. Cei doi medici se găsesc la adresa fiinţei tale. Trebuie doar să vrei să îi cunoşti, altfel spus să apelezi la autovindecare. La profunzimile tale. Să te îngrijeşti de sănătatea sufletului şi raţiunii conştientizând că este primordială.

Sănătatea este o stare de armonie completă a corpului, minţii şi spiritului.
B.K.S. Iyengar

Dacă sufletul este întunecat de multe suferinţi, atunci trupul îşi pierde sănătatea. La fel şi atunci când raţiunea este umbrită şi periclitată de multe gânduri întunecate. Fiinţa umană înseamnă raţiune, trup şi suflet. Iar sănătatea are aceleaşi coordonate. Sănătatea raţiunii înseamnă o gândire pozitivă care absoarbe tot ce e mai frumos în această lume. Sănătatea sufletului înseamnă dragoste, linişte, credinţă şi libertate. Acestea sunt medicamentele pentru suflet care ajută la vindecarea, purificarea şi sănătatea întregii fiinţe. Dacă raţiunea şi sufletul sunt sănătoase, va fi mult mai uşor pentru trup să îşi păstreze sănătatea. Şi, bineînţeles, simţul umorului. Cel mai bun leac pentru a învinge tristeţile cotidiene şi alţi factori care periclitează sănătatea noastră. Frumoasă dorinţă a exprimat Michel de Montaigne: Aş trăi numai în tovărăşia persoanelor sănătoase şi vesele. I-o împărtăşesc cu toată convingerea că este un vis frumos în care toţi trebuie să credem. Aşa cred că arată o lume de vis. Din păcate, această dorinţă rămâne doar la nivel de contemplare întrucât realitatea este diferită şi dureroasă.

Prima bogăţie a omului este sănătatea, afirma Ralph Waldo Emerson. Într-adevăr, avem nevoie de sănătate pentru a ne bucura de familie, dragoste şi celelalte frumuseţi pe care viaţa ni le oferă. Adevăratele bogăţii interioare. Dacă sănătatea lipseşte, atunci este foarte greu să mai profităm la maxim de fiecare clipă.

Să o asociem cu o floare. Una rară şi deosebită. Nu merită aceasta, oare,  un tratament special? Ar trebui ocrotită cu toată grija şi atenţia noastră în permanenţă. Însă, de multe ori, din inconştienţă uităm să o îngrijim şi constatăm mai apoi, cu tristeţe amară, că s-a ofilit. Şi am da orice să înflorească din nou. I-am oferi promisiunea că nu va mai fi neglijată nicicând şi că o vom preţui din toată inima. Din păcate, spusele lui Hipocrate sunt pline de adevăr: Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea.

Să îţi doreşti să fii sănătos este o parte din sănătate, spunea cu înţelepciune Seneca. Iată care este temeiul unei raţiuni sănătoase. Să te concentrezi asupra sănătăţii cu toată puterea şi dorinţa de a o deţine. Să fii conştient de importanţa ei covârşitoare şi să lupţi pentru păstrarea ei. Dacă nu pui preţ pe sănătate, dacă o ignori sau nu ai grijă deloc de ea, atunci consecinţele sunt devastatoare.

Doctorii ne recomandă o alimenţie echilibrată, mişcare şi relaxare. E adevărat că hrana contează foarte mult pentru sănătate. Tot ceea ce consumăm se reflectă într-un anume mod asupra sănătăţii noastre. Pe lângă acestea, e foarte important ca în dieta noastră să se regăsească ingredientele care dau savoare vieţii. Şi, dacă vorbim de hrana spirituală, ea are o semnficaţie deosebit de importantă. Trebuie să ne hrănim sufletul cu iubire, linişte şi credinţă. Evitaţi mânia, stresul, ranchiuna şi invidia. Ele pot declanşa boli cumplite în interiorul nostru. Dacă gândim curat şi ne ferim de factori şi fiinţe toxice pentru sănătatea noastră, atunci ne vom păzi de bolile care ne pot distruge. Şi nu uitaţi de vindecarea prin artă şi natură. Cele mai bune medicamente sunt cele pe care ni le putem prepara singuri. Cu ele ne vindecăm şi sufletul şi raţiunea şi putem ajuta enorm trupul să fie într-o stare cât mai bună. Să fii propriul tău medic înseamnă să conştientizezi că aceste terapii îţi stau oricând la îndemână. Aşadar, evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi, dar nu uitaţi să evitaţi factorii negativi care vă pot îmbolnăvi raţiunea şi sufletul.

Sănătatea şi dragostea sunt definitorii pentru verbul a trăi. Şi, pentru că dragostea este sănătatea sufletului, mă rezum la concluzia lui Schopenhauer: Fără sănătate nimic nu contează.

Eseul face parte din volumul Rătăciri şi regăsiri.

Dacă v-a plăcut acest eseu, mai puteţi citi şi Vindecarea prin artă.