Amânăm şi iar amânăm

Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi, spune un cunoscut proverb. Şi cred că el expune un adevăr esenţial: amânarea poate înseamna pierdere. Pierderea unei şanse importante. De multe ori, din cauză că amânăm, ne putem trezi într-o realitate dură în care nu ni se mai dau nici şanse şi nici speranţe. Prezentul este cu noi şi trebuie să acţionăm când avem ocazia.

De ce amânăm adesea multe lucruri? Pentru că nu constientizăm riscurile. Pentru că e mai comod. Pentru că nu suntem siguri. Pentru că nu avem curaj să acţionăm şi considerăm că îl vom găsi cu trecerea timpului. Dar timpul nu aduce mereu curaj şi înţelepciune. El ne poate răpi multe. De aceea nu trebuie să rămânem simpli spectatori la trecerea timpului, ci să ne implicăm atunci când avem ocazia. Iar această ocazie se numeşte prezent. Dacă doreşti să schimbi ceva în viaţa ta, acum e momentul. Nu amâna permanent. Viitorul nu este sigur. Doar clipa de azi contează şi trebuie să profiţi de ea cât de mult se poate.

Cu toţii ne facem planuri şi este bine să ne gândim şi să ne organizăm pentru viitor. Însă de multe ori trebuie să acţionăm cât mai repede să ducem la bun sfârşit acţiunile importante din viaţa noastră. Amânarea nu face decât să ne oprească din realizarea dorinţelor. E frumos să ai visuri şi e necesar, dar trebuie să începi chiar de azi să lupţi pentru ele. Cu cât amâni mai mult, cu atât şansele lor de împlinire scad. Găseşte-ţi curajul şi puterea interioară de a porni spre drumul împlinirii. Cu ambiţie, curaj, răbdare şi perserverenţă visele se vor tranforma în realitate. Nu te grăbi, dar nici nu amâna. Caută calea cea mai bună care să te conducă spre reuşită. Nu lăsa clipele să treacă pe lângă tine fără a le da şansa de a deveni unice. Încearcă să le valorifici în tot ceea ce faci. Nu aştepta ca lucrurile să se revolve de la sine. Nu se va întampla niciodată. Fără implicare şi efort nu se scriu nici reuşite pe firmamentul vieţii. Acţionează atâta timp cât poţi şi ţi se oferă ocazia.

Nu slăbi planul tău prin amânare
Shakespeare

Când simţi nevoia de o schimbare, acţionează. Dacă nu eşti fericit într-un loc sau cu anumite persoane trebuie să iei măsuri şi să te regăseşti în alte locuri şi lângă alte fiinţe. Nu aştepta să vină fericirea să vină din senin. Ea este senină, dar vine atunci când lupţi permanent pentru ea. Dacă te simţi obosit şi epuizat atunci nu mai amâna şi mergi într-o vacanţă. Să călătoreşti şi să vizitezi locuri deosebite este o necesitate pentru sănătate. Dacă eşti departe de cei dragi şi simţi că dorul te copleşeşte, nu mai amâna şi fă tot posibilul să îi îmbrăţişezi cât mai repede. Câteodată poate fi prea târziu şi atunci nu mai poţi schimba nimeni. Orice îţi cere inima încearcă să îi oferi într-un timp cât mai scurt. Dacă simţi că sănătatea ta este periclitată sau chiar că ai anumite probleme, nu mai amâna şi mergi la medic. Ideal este să mergem preventiv, însă e extrem de important să o facem măcar de la primele semnale. Sănătatea este una dintre cele mai mari comori ale omului şi trebuie să avem grijă permanent de ea. Nu aştepta să răsară soarele fără să depui vreun efort. Crede, speră, luptă şi acţionează. Azi şi acum. Până nu e prea târziu şi vei pierde oportunităţile.

Dacă v-a plăcut acest eseu mai puteţi citi Când e devreme şi când e târziu.