Adevăr sau provocare

Adevărul este că de multe ori fugim de adevăr. Şi facem asta considerând că doare. Însă cea mai mare provocare este să privim şi să ascultăm adevărul. Are multe să ne spună. Îl vom afla în ochii celoralalţi, în faptele şi cuvintele lor. Dar, mai presus de toate, trebuie să îl căutăm în adâncurile noastre. Doar acolo se află cel mai important adevăr.

E mai trist să trăieşti într-o minciună sau iluzie decât să cunoşti un adevăr trist. Cred că  dor doar adevărurile pe care nu vrem să le acceptăm. Cu bănuiala mai trăieşti, însă certitudinea te omoară, spune o zicală cunoscută. Adesea ne frământăm în gânduri şi emoţii şi nu vrem să ne întâlnim cu adevărul. Ştim că ne-am asuma un mare risc. Poate că ne-ar doborî şi asta ne sperie. Şi preferăm să visăm sau să ne hrănim cu iluzii. Dar, pentru a izgoni neliniştile, cred că trebuie să dăm piept cu realitatea. Să aflăm care ne sunt prietenii adevăraţi, cine ne iubeşte cu adevărat, pentru ce merită cu adevărat să ne zbatem şi care este sensul adevărat al vieţii. Şi putem afla asta doar riscând şi privind în spatele faptelor şi cuvintelor. Pentru că ochii sunt expresii ale adevărului, îl mai putem căuta în privirea celor care contează pentru noi. Oricât de mult ar durea adevărul, merită şi trebuie să îl cunoaştem. Şi, cel mai important, trebuie să îl acceptăm. Dureros, trist sau frumos, el ne va ajuta să ne regăsim. Va aduce lumină în drumul nostru şi vom şti ce şi cine (ne) merită cu adevărat.

Mai există un altfel de adevăr. Cel din noi. Dumnezeu este singurul Adevăr de necontestat. Iar El înseamnă credinţă si iubire. Aceastea ne oferă un sens adevărat în viaţă. Fără ele am trăi în întuneric şi nimic din ceea ce facem nu ar mai avea sens. Dacă nu există iubire într-o fiinţă sau măcar un strop de credinţă, atunci ea e departe de adevăr. Cea mai importantă semnificaţie a adevărului este liniştea sufletului. Cred că o putem cunoaşte doar atunci când acceptăm provocarea adevărului.

Una din frumuseţile adevărate este cea a sufletului. De aceea oamenii cu suflet frumos merită să-i păstrăm lângă noi şi să-i preţuim. Pentru că şi viaţa noastră va deveni mai frumoasă alături de ei. O altă frumuseţe adevărată este arta. Ea are puteri vindecătoare şi întotdeauna trebuie să apelăm la ea pentru a ne regăsi liniştea. De asemenea, natura este o altă frumuseţe adevărată care merită iubirea şi protecţia noastră.

Prieten adevărat sau iubire adevărată se găseşte mai greu. Dar, pentru a afla răspunsuri care ne macină, trebuie să provocăm adevărul. E necesar să ştim ce se întâmplă cu adevărat cu noi în această lume. Dacă suntem pe calea cea bună sau dacă rătăcim neînţeleşi şi neapreciaţi. Dar adevărul ne poate aduce şi mari satisfacţii sufleteşti. Acelea de afla şi înţelege că avem lângă noi oameni de nădejde şi sentimente valoroase.

Pentru a reuşi în ceea ce ţi-ai propus trebuie să te implicit cu adevărat. Iar asta înseamnă să lupţi cu încredere şi să nu renunţi niciodată. Dacă pui suflet în eforturile tale şi crezi cu tărie în misiunea ta, atunci acest univers îţi va răspunde pe măsură.

Nu fugi de adevăr nicicând. Priveşte-l, ascultă-l şi acceptă-l. Nu există oameni perfecţi, nici viaţă perfectă. Dar există putere, credinţă, iubire şi curaj. Iar adevărul este că fără ele nimic nu contează.

Dacă v-a plăcut acest eseu mai puteţi citi De prin suflet adunate.