5 filme de neuitat

Sunt multe filme bune şi e greu să faci un top al lor, însă am selectat 5 care m-au impresionat şi pe care le consider deosebite din mai multe motive. Şi nu pentru că au câştigat anumite premii, ci pentru că am descoperit acolo artă adevărată şi artişti adevăraţi care au reuşit să treacă dincolo de ecrane şi să ajungă acolo unde trebuie: la sufletul nostru. Actorii şi regizorii au dovedit excelenţă.

Iată cele 5 filme pe care vi le recomand cu drag.

      1. Pianistul (2002) – o capodoperă în regia lui Roman Polanski. Un film biografic de război în care Adrien Brody îl interpretează memorabil pe muzicianul polono-evreu Władysław Szpilman. Filmul dezvăluie memoriile pianistului, iar acţiunea se desfăşoară în perioada celui de-al doilea război mondial. Nu e o poveste de dragoste, dar este o poveste care impresionează şi emoţionează puternic prin maniera realistă în care este prezentată şi transmite suferinţele pianistului. Sunt mai multe scene magistrale în film,  însă cele cu pianul cred că ating apogeul profunzimii. Cum arată un artist îndurerat căruia i s-a furat muzica şi viaţa, cum arată suferinţa oamenilor în cele mai cumplite clipe şi ce înseamnă să îngenunchiezi – asta zugrăveşte Pianistul. Adrien Brody a primit rolul Oscar pentru cel mai bun actor, dar şi Roman Polansky pentru cel mai bun regizor. Şi meritau pe deplin. Poate chiar e puţin pentru ceea ce au reuşit să creeze şi transmită. Vă veţi convinge dacă urmăriţi filmul.

      2.  The Red Violin (Vioara roşie, 1998) – o capodoperă în regia lui Francois Girard care a primit premiul Oscar pentru muzică originală de film. O poveste emoţionantă despre artă, puterea artei şi dragoste. Filmul urmăreşte povestea viorii create de Nicolo Bussoti, desăvârşita Vioară roşie despre care se credea că ar fi creaţia lui Stradivarius. Acţiunea se petrece în sec XVII, iar povestea începe în Cremona din superba Italie. Unica vioară ajunge apoi la Viena, Oxford, Shangai şi Montreal. Povestea impresionează prin imagine şi sunet. O muzică de excepţie întregeşte frumuseţea filmului. Dacă iubiţi arta, acest film sigur va ajunge la corzile inimii voastre şi veţi simţi atingerea inegalabilă a Viorii roşii.

      3. A beautiful Mind ( O minte sclipitoare, 2001) – o capodoperă în regia lui Ron Howard. O poveste emoţionantă, redată realist şi profund, care m-a lăsat fără cuvinte. Mai mult decât un film. De data aceasta m-a impresionat actorul principal Russel Crowe pentru maniera în care l-a interpretat pe matematicianul american John Forbes Nash. De o rară inteligenţă, matematicianul care suferea de schizofrenie reuşeşte să câştige Premiul Nobel. Russel Crowe a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor, de asemenea şi Ron Howard pentru cel mai bun regizor.

      4. The Painted Veil (Vălul pictat, 2006) – o poveste memorabilă de dragoste premiată cu Globul de aur. Este o ecranizare a cărţii lui Somerset Maugham din 1925, cea de-a treia ecranizare de altfel. Naomi Watts şi Edward Norton sunt protagoniştii de data aceasta, iar ei reuşesc să redea o frumoasă poveste de dragoste cu un mesaj puternic. Acţiunea are loc în anii `20, iar drama celor doi este emoţionantă.

      5. The Schindler`s List (Lista lui Schindler, 1993) – o capodoperă în regia lui Steven Spielberg. Actorul principal este Liam Neeson, iar aceasta îl interpretează pe afaceristul german Oskar Schindler care salvează vieţile multor evrei în timpul Holocaustului. Filmul a primit 7 premii Oscar şi poate sunt puţine şi acestea. Interpretare, imagine şi muzică- impresionante. Păşeşti în anii legendari a căror atmosferă este redată cu măiestrie. Într-adevăr, un film pe care nu îl poţi uita.