Festivalul Întâlnirea Umoriştilor, Brăila, 21 aprilie 2018

Sâmbătă, 21 aprilie, a avut loc Festivalul Întâlnirea Umoriştilor, prima ediţie. Acesta s-a desfăşurat la Casa Petre Ştefănescu Goangă din Brăila. Umor, prezentare de carte, recitări de poezii epigramatice, fabule şi epigrame, dar şi premii pe măsură pentru iubitorii şi reprezentanţii umorului românesc.

Festivalul a debutat cu două lansări vesele de carte. Maestrul Mihai Frunză a lansat volumul său Premiul Nobel pentru caligrafie ( chiar merită un Nobel) prezentat cu mult umor de Ananie Gagniuc. L-aş fi prezentat şi eu, dar l-am lăsat pe amiralul Gagniuc să aducă valuri de hohote de râs. Acesta a analizat volumul maestrului Frunză, dar şi pe maestru, cu umorul care îl caracterizează şi fina sa ironie oferindu-ne o porţie serioasă de râs. A mărturisit că maestrul Frunză l-a lăsat cu gura căscată şi asta nu doar pentru că a fost dentist. Am primit apoi volumul Premiul Nobel pentru caligrafie şi Revista Integrame cu umor la care maestrul Frunză este redactor-şef.

Alexandru Hanganu, Mircea Ciucaşu şi Mihai Frunză

Ananie Gagniuc ne-a dăruit volumul de proză umoristică De râsul cucilor scris în colaborare cu scriitoarea Florentina Loredana Dalian. Abia aştept să îl citesc şi să mă binedispun, doar am stat ceva la rând să primesc autograful. Iar apoi, val-vârtej, m-am şi pozat cu amiralul, un umorist cu greutate.

Umoristul Alexandru Hanganu a lansat, de asemenea, volumul său Escală în purgatoriu, o colecţie de poezii frumoase. Scurt şi la obiect, acesta a descris volumul său recitându-ne câteva poezii în stilul său inconfundabil. Apoi ne-a oferit volumul său tuturor celor prezenţi.

După ce ne-am amuzat la cele două lansări de carte, a urmat o altă repriză de umor şi veselie. Invitaţii au recitat creaţiile lor: epigrame, poezii epigramatice şi fabule. Şi au fost premiaţi pe măsură. La insistenţele maestrului Frunză am recitat şi eu un sonet, mai serios aşa, deşi aveam şi o poezie umoristică pregătită. Însă tot nu am uitat emoţiile acasă şi am fost la un pas să mă fac de râs. A venit şi pentru mine un premiu neaşteptat pentru debutul în aforistică. Promit că la următorul Festival de umor voi recita şi aforisme cu umor.

Prima ediţie a acestui Festival umoristic s-a încheiat memorabil. Ne-am reunit cu toţi la o masă festivă unde ne-am distrat cât cuprinde, ne-am fotografiat pentru a păstra aceste amintiri frumoase şi ne-am promis să ne revedem curând şi mai veseli. Şi iată cum umorul leagă prietenii deosebite şi ne reuneşte mereu. Aşteptăm şi marele eveniment din toamnă, Festivalul Naţional de Epigramă, unde vom merge din nou să ne distrăm şi să le reamintim tuturor că simţul umorului este cel mai frumos simţ.