Festivalul Naţional de Epigramă, 2017

Ce ne-am face noi fără umor? Asta e treabă serioasă.

Nelipsită de la evenimentele vesele, am mers şi în acest an la Brăila, frumosul oraş care găzduieşte Festivalul Naţional de Epigramă. Acest eveniment este organizat îndeaproape de umoristul Mihai Frunză, care ne strânge în fiecare an pe toţi cei veseli să citim epigrame, să râdem, iar mai apoi, culmea, ne şi premiază.

Anul acesta nu a mai fost de glumă. Maestrul Mihai Frunză şi-a luat rolul în serios şi m-a avertizat că trebuie să scriu urgent un set de epigrame şi că simte în mine un umorist în devenire. Am primit premiul cu veselie, doar pentru participarea serioasă, dar trebuie să scriu neapărat epigramele promise întrucât la anul nu mă mai iartă.

Mărturie este şi diploma veselă pe care am primit-o neaşteptat. Aici se regăseşte avertismentul dat maestru că a sosit vremea epigramelor.

La eveniment a fost prezent şi mentorul meu din Iaşi, Mihai Batog-Bujeniţă, de prezenţa căruia m-am bucurat nespus, cât şi de epigramele sale pe care le-a recitat în stilu-i inconfundabil.

Festivalul a fost prezentat de Raul Brebu, pe care îl ştim cu toţii de la Magic Fm, de aceea şi acest eveniment a devenit magic. Nici maestrul Mihai Frunză nu a uitat să aducă magie momentului şi bineînţeles că ne-a încântat şi cu epigrame proprii pe care le-am savurat cu mare plăcere, admirându-i papionul. Anul acesta ne-a surprins cu un papion …de lemn. Şi nu e glumă.

De asemenea, la acest eveniment am cunoscut două persoane dragi din Brăila care îmi citesc mereu creaţiile şi cărora le-am trimis şi cărţi, dar şi alţi oameni talentaţi şi frumoşi cu care păstrez legătura şi pe care îi admir într-ale scrisului. Mai ales că scriu umor, iar asta pentru mine este o sursă de bunădispoziţie şi un balsam pentru suflet. De astfel de oameni cred că avem nevoie în viaţa noastră: calzi, zâmbitori, plin de veselie.

Mi-au rămas adânc întipărite în minte vorbele lui Tolstoi: Umorul e o forţă. Nimic nu uneşte oamenii mai mult decât râsul. Aceste vorbe înţelepte sunt cele cu care concluzionez de multe ori în viaţă când mă gândesc la oamenii deosebiţi pe care i-am întâlnit, la prieteniile frumoase care ne leagă şi ce anume consolidează o prietenie.

A fost un eveniment reuşit, o reîntâlnire a celor în care trăieşte umorul, o zi veselă de care îmi voi aminti mereu cu drag.